Pagina's

maandag 30 juli 2012

Henk en Ingrid in India

"Die moslims hebben alleen maar Allah Akbar", zegt onze chauffeur. Hij heeft het niet zo op deze bevolkingsgroep. In India is de spanning tussen Hindoes en Moslims via onze chauffeur duidelijk merkbaar. Wij hebben het veel minder in de gaten. Maar hij wijst ons op plekken waar de chaos is, waar mensen blijkbaar geen werk hebben. Allemaal moslims. Soms zegt ie " ga naar Pakistan!" De oude Engels kolonie is in 1947 verdeeld in twee staten. India en Pakistan. Het lijkt er op dat de moslims in dit immense land nog steeds apart leven en werken.
We zien in Jaipur ook hele grote krottenwijken. " Look, just like Iran - Irak" , zegt onze chauffeur. Het is triest om te zien. Deze miljoenenstad heeft inderdaad een groot huisvestingprobleem. Hele tentendorpen staan er. Mensen wonen boven, onder en tussen elkaar. Zijn dat allemaal moslims? Dan is er iets gigantisch scheef.
"Look, hijacked", als een vrouw in niqab of boerka gesignaleerd wordt.
Hindoestanen zijn volgens hem veel rijker van cultuur en religie. Hindoevrouwen dragen vrolijke kleuren, armbanden en andere versieringen. De religieuze uitingen zijn veel vrolijker, vol van dans en gezang. Er zijn veel goden, veel verschillende tempels.
Als voorbeeld zijn we op maandagmorgen naar een Hindoetempel gegaan in de vallei van Galta, waar mannen en vrouwen zich wassen in het water uit een bergbron. Apen zijn hier heilig. We zijn welkom om het baden, het bezoek aan de tempels te fotograferen en filmen. We zien vrouwen die na een offer voor de god Hanuman in extase dansen.


We zien mannen die na de plechtigheid eerst opium roken en vervolgens samen met vrouwen en jongeren in oranje ( het Nederlands elftal?) dansen en zingen en achter een wagen met luidsprekers aan lopen. Ze hebben het heilige water bij zich.







Het baden gaat heel uitbundig. Ik zie zichtbaar plezier bij de vrouwen en jongeren in het bad. Ze helpen elkaar met water en zeep. Topjes worden opengemaakt zodat ook de borsten een flinke schrobbering krijgen. Politieagenten kijken geamuseerd toe.
Onze chauffeur vindt veel mensen in de stad "crazy".
Hebben jullie ook crazy men in Holland?
"Yes", zeg ik, " we call them Henk and Ingrid".
-Peter Berkers, luisterend naar 'washing of the water' en 'digging in the dirt' van Peter Gabriel

Location:Jaipur, 30 juli

Geen opmerkingen:

Een reactie posten