Pagina's

vrijdag 20 juli 2012

Don't tip the Holy Man

"Don't tip the holy man," staat er in de tempel. Dat lijkt een vreemde uitspraak. alsof er bij Paleis Noordeinde staat: zwaai maar niet naar de koningin.
Maar in de Jaintempels die we bezoeken in Jaisalmer staat inderdaad dat de heilige mannen geen tip verdienen. En ook de gids terplekke wijst hierop. Wat is dat dan? Wat zijn heilige mannen? En wat zijn ze vooral niet?
Blijkbaar word je bij de Jain een heilige man vanwege je geboorte. Verder heb je er dus niet zoveel voor te hoeven doen. We zien in de stad verschillende Holy Men, bij de ingang van de stadspoort bijv. Maar ook in bovengenoemde tempels. Ze stoffen de beelden van de Jainprofeten af. Ze laten je een foto van een beeldje maken. En dan willen ze vooral geld. Ze zien er prachtig uit, maar verschillen niet echt veel van bedelaars. Religieuze bedelaars.








Echte Sadhoes proberen immers met meditatie en ascese een beter leven te verwerven.
De Jainisten vormen en eigen godsdienst verwant aan Hindoeisme en Boeddhisme. Ze vereren profeten, wier beelden in de tempels staan en lijken op de Buddha. Geen God. Wel een streng vegetarisch leven, waarbij ze zelfs geen ui of knoflook willen eten. Omdat bij de oogst ook levend wezen gedood wordt. Ze dragen geen leer en reizen allen te voet. En dan moet de weg schoongeveegd zijn opdat er geen leven.
gedood kan worden. Het niet tonen van emotie is belangrijk. Het spreken van de waarheid staat voorop.
Toch heb ik het gevoel dat ik in de tempel op een mooie manier door ze getild wordt. Ik betaal onwijs veel voor de speciale wierook en de rondleiding. Ach, religie en geld, het gaat altijd samen. Alleen is de marketing steeds een beetje anders.
Het beeld van varkens die vrijwillig naar een restaurant lopen is hierbij wel heel illustratief.



Muziektip bij dit blog: Holy Man van David Sylvian.


-Peter Berkers, vanaf de Ipad

Location:Jaisalmer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten