Pagina's

woensdag 18 juli 2012

Apani Dhani


Eco en neco

Muziektip voor dit blog: Heavy Soup van Cornershop.
-
De ecolodge Apani Dhani ligt buiten het stadje Nawalgarh. Het lijkt nog het meest op 'kamperen bij boer'. Achter de lodges ligt een stuk grond met een tractor. De hutten zijn opgetrokken uit klei, ze zijn rond en ze staan rondom een binnenplaats met een overdekte en redelijk gekoelde lounge.
Het is warm. Welkom in Rajastan.


De lodge is eco. Dat betekent dat alleen grondstoffen gebruikt zijn uit de omgeving. Dat de aankleding en inrichting van de hut eenvoudig en natuurlijk is. Dat de douche verwarmd wordt met zonneenergie. Dat de groenten en de rijst zelf verbouwd worden. Dat afval zoveel mogelijk vermeden wordt. Dat je overal gewezen wordt op het belang van een schoon klimaat. Zo wordt het eten op gedroogde bladeren geserveerd en worden servetten hergebruikt.
Gelukkig staan ze op naam. Zoveel mogelijk recyclen dus. Water kun je tappen in je eigen plastic fles en steeds hervullen. Je kunt leren doeken te beschilderen met natuurlijke materialen. En natuurlijk past fietsen ook in dit concept. Er zijn zelfs twee gloednieuwe herenfietsen aangeschaft.
Buiten de lodge is het neco. Indiers vinden het een sport om de straat zo vuil mogelijk te krijgen met afval, plastic en wat je maar kunt bedenken. Een meertje dat we al fietsend passeren heeft helemaal een kunstplasicblauwe kleur. Een bakker werkt zo dat hij de rook van zijn oven recht in zijn gezicht krijgt. Nog niet alle wegen zijjn geasfalteerd. De stroom valt regelmatig uit (dat is dan weer eco).



Een oud tempeltje dat we bezoeken wordt overheerst door oudemannenpiesgeur.
Mannen kakken langs de kant van de weg. Mannen piesen langs de kant van de weg, (over vrouwen weet ik het niet, ik heb geen statistische gegevens van wat er onder die prachtig rood/groene sari precies gebeurt) maar misschien is dit alles ook eco.





Mijn eigen ecosysteem is danig in de war vanwege de hitte. Het fietsen viel erg zwaar. Toiletbezoek is vandaag ver bovengemiddeld. Ik hoop niet dat ik morgen tijdens de autorit ook regelmatig het veld in moet.

-Peter Berkers, vanaf de Ipad

Location:Nawargarh

1 opmerking: