Pagina's

dinsdag 12 mei 2015

Dany Moncada


Dany Moncada

Het is of de band alleen voor ons speelt en misschien is dat ook wel zo. Wij zijn de enige niet-Cubanen in dit restaurant, opgedragen aan een befaamd trio uit het verleden, Trio Matamores. Een en soms twee andere tafels zijn bezet en het is een komen en gaan van locals die een biertje komen halen aan de bar en dit mee naar buiten nemen. Het bediendend personeel gebruikt de vrije werktijd om een dansje te wagen. Na het tweede liedje komt de kok uit de keuken en sluit zich bij de muzikanten aan. Hij heeft er zichtbaar veel plezier in en musiceert en improviseert met de leden van de band. Liedjes die zomaar uit het geheugen boven komen borrelen? Er is in ieder geval niemand die onze kok, ons eten was gelukkig al bereid en zeer smaakvol, terug naar de keuken verwijst. Het is heerlijke muziek. Er zijn twee gitaristen een percussionist en een vrouwelijke bassist, die soms heel nors kijkt, maar op andere momenten een ontwapende lach laat zien. Ze doet ons aan een jongere versie van Whoopy Goldberg denken. Ook zij speelt bij enkele nummers met het gezicht en staande bas, richting muur. We zagen dit gisteren ook al in de casa de la trova. Is het een eerbetoon aan een held?
De percussionist blijkt ook een verdienstelijk gitarist te zijn. In de pauzes van het optreden wordt er rustig doorgegaan met muziek maken. Er komen suggesties voor liedjes.
Dan komt de bassiste met nog een leeg schaaltje langs, er ligt enkel een cd in. Alweer een cd? Dat gaan we niet meer doen en ik besluit vijf cuc te doneren. Ik krijg er tot mijn verbazing de cd bij: Dany Moncada. Geen idee of we vanavond naar Dany Moncada aan het kijken zijn, de foto op het hoesje is erg onscherp en ik herken geen gezichten. 
Ik vraag of ze Lágrimas Negras willen spelen. De tekst en muziek van dat nummer is immers op de muur van het restaurant geschilderd. Geen probleem, het nummer wordt onmiddellijk ingezet.
Tineke en ik krijgen steeds meer waardering van de bandleden. Nog voor de avond voorbij is moet ik delen met hun rum. Mooi. Wij een fijne avond, zij een leuke avond. Maar of het genoeg is voor de broodwinning?
Dany Moncada, uit Santiago de Cuba, onthoud die naam.
Deze orgeldraaier zagen we op een binnenpleintje.
Muziektip: alles van Dany Moncada

Geen opmerkingen:

Een reactie posten