Pagina's

zaterdag 3 augustus 2013

Bob Marley in Yala

Stel je de kermis voor. En dan een rodeostier. Zo'n toestel waarop je mag gaan zitten en dat dan bewegingen maakt, waarbij het doel is dat je er niet afvalt. En stel je dan voor dat je een dag op die rodeostier moet zitten. Ok. Heb je dat? Zo zitten wij in de safaribus in park Yala. Van vijf uur 's morgens tot zeven uur 's avonds. Gelukkig zijn er ook momenten dat onze stier op 'eenvoudig' staat.
Het kermisachtige is dat alle jeeps vaak naar dezelfde plek rijden. Elk gerucht over een mogelijke aanwezigheid van een luipaard wordt via de gsm naar alle chauffeurs verspreid.
Ik zie de safarichauffeurs ook als de cowboys van de wegen. Ze genieten ervan over de meest moeilijke zandpaden te rijden, te crossen over het steppeachtige landschap en ze zijn trots op hun wagen. Ze willen graag de beste plek voor hun klant. Ze willen graag als eerste iets ontdekken. Soms hebben ze een spreuk achterop de wagen: kein weib, kein leid. Meestal is een afbeelding van Bob Marley aanwezig. Bob de rastabuddha. Aan de tanden te zien gebruiken ze ook allemaal hetzelfde rooie spul. Legale dope?
Tineke vergelijkt de wagen met een groot uitgevallen pausmobiel.
En het luipaard? Dat laat zich niet verleiden door zoveel getoeter en geroep en blijft rustig zitten waar al die cowboys denken waar hij niet is.








We zijn na afloop helemaal afgemat en verlangen naar een bed. Maar eerst staat er nog een mooie maaltijd te wachten. We kunnen zelf kiezen uit een ruime keuze Srilankaans eten. Ter plekke bereid door een kok met ritmegevoel. Kan zo in de band van Bob.
-Peter Berkers, luistertip Get Up Stand Up, van Bob Marley

1 opmerking: