Pagina's

vrijdag 24 juli 2015

Temple Square, Salt Lake City

Het is 23 juli en we zijn in Salt Lake City. Om preciezer te zijn: we zijn op Temple Square, het Mekka van de Mormonen. Ik stel Tineke voor om zeven rondjes rondom het Tabernacle te lopen. Maar het is te warm. We zijn in het religieuze centrum van de Mormonen van harte welkom, we mogen overal een kijkje nemen en foto"s maken en praten met de gidsen die hier vrijwillig toelichting geven. Er is geen enkele bekeringszin merkbaar. Steeds wordt een visie voorafgegaan met de zin: wij geloven dat ...
Ik raak gefascineerd door de rijkdom en de vele manieren waarop steeds hetzelfde wereldbeeld wordt neergezet: de traditionele familiewaarden. Na de dood worden we immers weer met onze families verenigd. Trouw gaat over de dood heen.
Maar na ruim vier uur ben ik het ook wel een beetje zat om steeds die zoetsappige afbeeldingen te zien van vrouwen in hun moederrol, en mannen als bestuurders.




En ik ga aan het denken: als God ook maar iets intelligenter zou zijn als mannen hem voorstellen (mooie zin) dan zou God zeker geen man als profeet aangewezen hebben. Want dat is de bron van alle ongelijkheid: dat mannen menen een directe band met God te hebben en dus kunnen legitimeren hoe de ideale wereld eruit ziet. Het is juist het idee dat alleen mannen boodschapper van het gedachtegoed van God kunnen zijn (hier bij de Mormonen, maar ook herkenbaar bij de katholieken of Islamieten) dat maakt dat deze wereld is zoals hij is. Mannen moeten het denkwerk verrichten en vrouwen zijn in eerste instantie moeder. Ik zie hier jonge moeders met zes kinderen rondlopen. In de marketing heet het dan dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, maar verschillende taken hebben op deze aarde. Ja, zo ken ik er wel meer. Wij van wc-eend adviseren wc-eend. Mannen willen gewoon heersen, dat is de drift, en hebben godsdiensten nodig om dat te legaliseren. James Brown zong het al: it"s a man"s world. En als we aan vrouwen schoonheid toedichten, een andere mannelijke waarde, dan lukt het om vrouwen in huis te houden, te beschermen, hoofd- en lichaamsbedekkingen te laten dragen en vooral dat te laten doen wat mannen vinden dat vrouwen moeten doen. In de geseculariseerde wereld, die een afspiegeling blijft van de godsdienstige wereld, zijn dat botoxbehandelingen en borstvergrotingen.
De marketing van de traditionele rolverdeling wordt hier in Salt Lake City uitvergroot. En dde Mormonen hebben veel politieke macht in Amerika. 
Gelukkig zie ik op het plein nog een mooi voorbeeld van een beeld dat met enige fantasie ook een goedkeuring voor de homorelaties zou kunnen verbeelden. Christus die zijn handen liefdevol op twee mannen legt. Ik denk alleen dat de Mormonen dit anders uitleggen.
Temple Square  is een fascinerende plek.
Op naar de rodeo... Waar we stoere mannen en ook vrouwen zien.

Muziektip:
James Brown: it"s a man"s world.
Maar we hebben ook genoten van een mooie cantate van Bach in het Tabernacle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten