Pagina's

maandag 8 februari 2016

De Zappa van de middeleeuwen

Ook het Prado is maar een twintig minuutjes lopen van ons appartement. Vlak voor we bij de bezoekersrij aansluiten zien we een opvallend groen vogeltje over het gras huppelen. De moeite waard om te fotograferen.


In het Prado hangen veel meesterwerken van oa Rubens, Velazques, Goya, een enkele Rembrandt, een Mona Lisa, geschilderd door een leerling van Da Vinci, El Greco, Bruegel en Hieronymus Bosch.
Bijzonder vinden wij de Vijf Zintuigen van Bruegel, en de apostelen van Rubens. Maar heel speciaal zijn toch de Zeven Doodzonden van Bosch en de Tuin der Lusten.
Het kan niet anders of Frank Zappa is een reincarnatie van deze Hieronymus Bosch. Voor zijn tijd maakt hij zulke eigenzinnige werken, met nieuwe ideeen (gewoon in het rond schilderen), met bizarre taferelen, dat voor mij blijkt dat hier een vrije geest aan het werk is. Iemand die niet probeert om een 'foto' te maken, of om een journalistiek verslag te brengen (zoals Velazques bij de overgave van Breda), maar iemand die bereid is alle conventies overboord te gooien. De Tuin der Lusten is een symphonie, een rockopera.
Binnenkort zijn werken van Bosch te zien in Den Bosch; #zinin.
Enthousiast kopen we in de store van het museum een 1000 stukjes puzzel van het meesterwerk en verheugen we ons op regenachtige en stormachtige avonden om bij de kachel te gaan puzzelen.






 

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel opmerkelijk dat ik op < geen opmerkingen> moet klikken om een opmerking te plaatsen

    BeantwoordenVerwijderen