Pagina's

donderdag 30 april 2015

Our man in Havana

Havana ontwaakt op zondagmorgen. De ochtendzon verspreidt een warme gloed over de daken. We kunnen dit vanaf ons dakterras waarnemen. En genieten.

Genieten doen ook de inwoners van de stad. Dat blijkt pas duidelijk als we in de middag plaatsnemen in een lokaal open cafe. Bij het stelletje voor ons heeft de jongen het zichtbaar moeilijk om niet helemaal op te gaan in zijn vriendin. En ook naast ons zit een stelletje, een wat oudere man en een lilliputter vrouw, en de man pakt, in het openbaar, zijn partner gepassioneerd vol bij de borsten. De muziek is opzwepend en helpt vast wel bij de gevoelens. Achter ons zit een mooie oudere creoolse vrouw met hoofddoek en met dochter en vrienden. Een fotograaf wil beelden maken van stelletjes. Helaas voor hem weigeren we dicht bij elkaar te gaan zitten. Hij lacht erom. Ik draai de rollen om en ik maak een foto van de fotograaf zelf. Hij werkt bereidwillig mee. 

We zitten en kijken naar de mensen. Vrouwen laten hun lijf zien, of ze nu slank zijn of gezet. Hoe gezetter hoe liever ze een nauwe gele legging dragen, lijkt het. 
Havana  heeft een eigen oplossing tegen misdaad. Ze laten mooie jonge vrouwen, gekleed in blauw shirt, minirok en sexy panties, de gebouwen bewaken. Het is zooo simpel!







Ik  ben helemaal onder de indruk van deze wijk. We zijn in het Havaanse Chinatown aanbeland. Toeristen zijn even niet meer aanwezig. Dit is Cuba. Dit is Havana. Dit is anders dan de steden die ik hiervoor heb bezocht.
Chinatown is een echte volkswijk. Anders dan de naam doet vermoeden zien we geen Chinezen. De inwoners verblijven in de parken, op straat en hier op dit terras. Op zoek naar een toilet voor Tineke beland ik bijna in een prive woning. Het wordt duidelijk niet op prijs gesteld.
In tegenstelling tot het opgeknapte Old Havana zien we hier verwaarloosde huizen. Maar zeker niet onbewoond.  En de inwoners van de stad doen veel moeite om iets aan de toerist te verdienen. Cuba is zeker geen heilstaat geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten